Ga naar hoofdinhoud

Carlo Midiri

Uniek Congolees kunstproject met cacao

Op initiatief van het Institute for Human Activities (IHA) is een bijzonder kunstproject tot stand gekomen tussen Congolese cacaoplukkers en de gerenommeerde Westers kunstwereld.

Als lid van het Nederlands Patisserie Team verzorgt Carlo Midiri 3D-chocoladebeelden, die tentoon worden gesteld, o.a. in een Engels museum. De beelden, een vertaling van de verhalen, ervaringen en geschiedenis van de Congolese plukkers, zijn oorspronkelijk uitgevoerd in rivierklei. Het formaat en gewicht van de kunstwerken bleek te complex en kostbaar om vanuit Congo naar Europa te vervoeren. Daarom zijn er 3D-scans van gemaakt die als basis dienen voor kunststof mallen. En in die mallen is cacao gegoten; wat bijzondere sculpturen van chocolade heeft opgeleverd.

Midiri heeft tijdens de tentoonstelling ter plekke live mini-uitvoeringen van de beelden gegoten, om als lekkernij te verkopen aan bezoekers van de tentoonstelling. Chocoladefabrikant Barry Callebaut is sponsor van het project. De opbrengst van de tentoonstelling en de verkoop komt ten goede aan de Congolese cacaoplukkers.

Bron + Fotografie : Blikopnoordwijk.nl

Carlo Midiri en Het Nederlands Patisserie Team bij De Wereld Draait Door

De trotse eigenaar van George Vis Patisserie & Chocolaterie was op uitnodiging van Mathijs van Nieuwkerk samen met twee andere top patissiers in 2014 aanwezig bij DWDD.

In navolging van een aantal Engelse patissiers die van beroemde kunstwerken een creatieve zoete vertaling hadden gemaakt, had Carlo op verzoek ook een kunstwerk geselecteerd. Hij vertaalde The Flying Pins van kunstenaar Klaas Oldenberg in chocolade. Bekijk de DWDD-aflevering met Carlo’s fraaie chocoladekunstwerk (en Marc Marie Huijbregts die de tanden erin zet).

Carlo Midiri bij het tv-programma Bake my Day

Carlo Midiri  was als gast en jurylid aanwezig bij het tv-programma Bake my Day (2014); een bakwedstrijd waarin deelnemers streden om de titel ‘Beste amateur banketchef van Nederland’. Midiri verzorgde een masterclass bonbons maken en jureerde de eindresultaten van de deelnemers op smaaksensatie, textuur en decoratie.

Bekijk hier de aflevering

Beste Patissier van Nederland

In 2013 was Carlo Midiri een van de 10 patisserietalenten die deelnamen aan de Dutch Pastry Award; dé vakwedstrijd op het allerhoogste niveau. Carlo won de prestigieuze award, en daarmee de titel ‘Beste Patissier van Nederland’. Door het behalen van de titel werd hij tevens aspirant-lid van het Nederlands Patisserie Team. Dit aspirant-lidmaatschap is na één jaar omgezet worden naar een volledig lidmaatschap. Sinds 2014 maakt Carlo deel uit van het selecte gezelschap van professionele patissiers.

Carlo Midiri op tv bij CupCakeCup

In seizoen 2013/2014 was het popularie Tros tv-programma CupCakeCup te zien bij ZAPP. Een serie voor kinderen, waarbij alles draaide om de wedstrijd wie de beste cupcake kon bakken. Carlo Midiri verzorgde, net als Joop Braakhekke, een masterclass voor de deelnemers aan de finale van het televisieprogramma. Carlo maakte met hen een cupcake waarin chocolade was verwerkt.

Back To Top